* Gefällt Dir diese Homepage oder meinst Du es besser zu können? Erstelle deine eigene kostenlose Homepage jetzt! *


ANDRIJEVACKI KUD
 "ANDRIJEVACKI KUD".


Povijest KUD-a

KUD "Tomislav" iz Donjih Andrijevaca osnovano je 1939. godine kao ogranak "Seljacke sloge",

tada jedine kulturno-prosvjetne organizacije,

koja se zalagala za ocuvanje i obnavljanje starinske seljacke baštine.

 

Nakon Drugog svjetskog rata ogranak je prerastao u kulturno-povijesno društvo koje je izmedu ostaloga nastupilo i na "Glavnoj smotri narodne pjesme i plesa Hrvatske" u Puli 1952.godine.

Niz godina andrijevacko se društvo isticalo svojim aktivnostima i smatralo najboljim društvo na podrucju Slavonskog Broda.

Od 1963. g. do 1967. godine ondje su se održavale opcinske smotre folklora, koje su zacetak današnjeg "Brodskog kola", najstarije smotre izvornoga folklora u Hrvatskoj.

KUD "Tomislav" clan je i udruge "Družina", cuvara tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga koja je clan je Medunarodne unije folklornih skupina "IGF".

KUD "Tomislav" danas je organizator jedne vrlo znacajne smotre, smotre sviraca na tamburi samici, jedinstvene u Hrvatskoj, pod nazivom "Oj, samice, drvo javorovo, ko te sviro nikad ne bolovo". Kroz ovu smotru koja traje vec sedmu godinu prošlo gotovo stotinu sviraca na samici, i mnogobrojne folklorne i pjevacke skupine iz Hrvatske.

Danas se ovo društvo smatra najboljim u Brodsko-posavskoj županiji, a strucnjaci kažu i šire. Svojim nastupima docarava pjesmu ples i življenje svoga kraja.

Snimili su brojne radio i TV emisije od kojih možemo izdvojiti "Žetva" u Slavoniji koja je nagradena brojnim nagradama. Snimili su i vlastiti nosac zvuka CD – crkvenih puckih pjesama i CD – pjesama i plesova Brodskoga Posavlja.

Intenzivno radi na ocuvanju, nabavci, izradi i rekonstrukciji narodne nošnje, stoga u svom vlasništvu ima neprocjenjive

vise o radu  kuda mozete pronaci na oficijelnim stranicama KUD-a TOMISLAV (pogledaj pod kontakte)

hvala na materijalu  susjedi Gordani .G

 

donjiandrijevci@aol.com

 

§ova stranica  je zasticena Copyright © 2000.BMW DONJI ANDRIJEVCI - All Rights Reserved

                                                                        Powered by  BMWAnzeige